ikwilfietsen.nl

Deze website is voor iedereen die graag wil fietsen, maar in het bijzonder voor mensen met beperking.

Wilco Giesen, USVA Comfort.

'OPGEVEN IS GEEN OPTIE, WILLEN IS KUNNEN!'


Ik ben Wilco Giesen, 52 jaar jong. Ik was een druk baasje, naast mijn gezin en een leuke job waren er deelnames aan o.a. Alpe d’Huzes, hele triatlons, marathons en survivalruns. Kortom een fanatieke sport- en zeker ook fietsliefhebber. Totdat ik op zondag 27 juli 2014 uit het niets werd getroffen door een fors herseninfarct, een CVA. Mijn leven werd behoorlijk op de kop gezet om maar een statement te gebruiken. Volgens de artsen heb ik „Gewoon dikke pech gehad”. Nu is er een lange, zware strijd, de weg naar, hopelijk zo volledig mogelijk herstel. Het kost veel bloed, zweet en tranen van mij en zeker ook van mijn gezin. Er waren veel tegenslagen, de lange weg ging en gaat zeker niet over rozen, het einde is ook nog niet in zicht. Maar de eerste doelen zijn al weer gesteld en gehaald, we houden vol met z’n allen en gaan ervoor.

Inmiddels ben ik een jaar verder en fiets ik weer op een aangepaste ligfiets! Ik kwam op revalidatiecentrum Groot Klimmendaal te Arnhem in aanraking met het fenomeen aangepast fietsen. Is dat iets voor jou, vroeg mijn fysiotherapeut. Nou en of, dat was wat voor mij!

Ik kwam vervolgens met de juiste mensen in contact en kwam daardoor terecht bij het bedrijf USVA te Haarle. In dit bedrijf, gerund door Jacqueline Westhof en Willem Kamps, maakt een handjevol medewerkers, bijna allemaal mensen met een handicap, jaarlijks 200 tot 300 aangepaste fietsen. Vijfentwintig jaar later rijden er ruim duizend USVA-bikes rond in binnen- en buitenland. 90 procent wordt voor de Nederlandse markt gemaakt, 10 procent gaat naar het buitenland. „We maken alleen dat wat niet te koop is”, vat Kamps zijn werk samen. Als mensen zich bij hem melden – vaak via revalidatiecentra waar hij een aantal oefenfietsen heeft staan – gaat hij meestal met een aanhanger vol fietsen naar de mensen toe. „Mensen zijn thuis wat meer op hun gemak, ze zitten vaak net in hun revalidatietraject. Hun hele leven is op zijn kop gegooid. Dan is het voor hen prettig wanneer wij hen in hun vertrouwde omgeving opzoeken.”

Naast het maken, leveren en onderhouden van de fietsen, organiseert USVA Bikes ’s zomers ook fietsreizen in binnen- en buitenland voor mensen met een aangepaste fiets. In kleine groepjes hebben ze de afgelopen jaren al bergen als de Mulhacen (3478m) in de Spaanse Sierra Nevada, de Mont Ventoux (1912m) in Frankrijk beklommen en, als hoogtepunt, een tocht van 950 kilometer door de Himalaya in Tibet gemaakt. Als je je handicap hebt overwonnen, ben je mentaal heel sterk, zegt Westhof. We hebben mensen met strakke fietspakjes af zien stappen terwijl wij verder gingen.”

Dankzij deze gepassioneerde mensen, met het hart op de juiste plaats, heb ik inmiddels in juni de Alpe d'Huez alweer beklommen op mijn ligfiets! Nieuwe doelen zijn alweer gesteld! Ik heb zelf een driewielige ligfiets (USVA COMFORT) en zit daar veel op. Ik combineer mijn revalidatie/therapie met een stukje vrijheid en een nieuwe manier van fietsen! Deze fiets kan ik met 1 been voortbewegen en met 1 arm besturen en bedienen.

Bij gedeeltelijke verlamming in een been kan dit gefixeerd worden op de trapper, waardoor een passieve of ondersteunend-actieve trainingssituatie ontstaat, middels het andere been.

Tijdens diverse onderzoeken werden goede ervaringen opgedaan met diverse mensen met verschillende handicaps. Bij diverse mensen is duidelijk vooruitgang geboekt in de conditie, o.a. van het aangedane been. Ook ik ben met sprongen vooruit gegaan.

Uiteraard is er ook grote invloed op het welzijn van de betreffende persoon, als die d.m.v. een driewielligfiets zich weer zelfstandig bewegend onder de mensen kan begeven. Een ander belangrijk sociaal aspect is dat je iemands eventuele handicap of beperking niet kunt aflezen aan de fiets. De fiets heeft een sportieve uitstraling die ook goed doet aan het sociale aspect.

Ik wil graag mensen met een beperking of handicap stimuleren vooral te gaan en ook te blijven bewegen! Bewegen heeft aantoonbaar een zeer positief effect bij het revalideren en het vitaal blijven. Het fietsen is daarvoor bij uitstek geschikt. Je hebt voor elke beperking, handicap en niveau een aangepaste fiets. Zie daarvoor o.a. deze site. Weet je zelf de juiste weg niet te bewandelen? Deze site, van de stichting IK WIL FIETSEN helpt je verder op weg.

'IK BEWEEG DUS IK BESTA!'

Voor meer info over de fietsen van USVA:

http://www.usva-bikes.com/

Voor verdere info kunnen jullie mij mailen:

Met vriendelijke groet,
Wilco Giesen

Arnhem, 2015

Terug naar Startpagina:

Terug naar Verhalen:

Naar Over ons: