ikwilfietsen.nl

Deze website is voor iedereen die graag wil fietsen, maar in het bijzonder voor mensen met beperking.

Quattrocycle

Met z'n allen op de fiets.

Voor de mensen die niet gewoon op een tweewieler willen of kunnen rijden, zijn er tegenwoordig heel veel alternatieven. Een van daarvan is de vierwieler. Vierwielers zien we vaak in de verhuur, bij het personeelsuitje als variatie voor een ritje op de tandem of een stukje met de waterfiets. Ze worden ook gebruikt als alternatief vervoer voor bijvoorbeeld gehandicapten.

Het Cygnus Activiteitencentrum voor mensen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren hersenletsel heeft sinds een half jaar twee vierwielers van het merk Quattrocycle. Deze fietsen zijn een uitkomst voor het activiteitencentrum in Ypenburg. 'Veel van onze cliënten kunnen zich beperkt zelfstandig bewegen', vertelde Joyce Diederik, activiteitenbegeleider. 'Voor wat grotere afstanden waren de cliënten tot nu toe afhankelijk van een taxi of busje. Dat leverde steeds vaker problemen op omdat er door bezuinigingen niet altijd een busje en/ of chauffeur beschikbaar is. Een Quattrocycle leek ons een goede oplossing, vooral ook omdat de cliënten dan meteen in beweging zijn.
Het Rabobank Stimuleringsfonds heeft de op maat gemaakte fietsen dit voorjaar aan het activiteitencentrum geschonken.' foto Quattrobikes in gebruik genomen

De fietsen zijn een groot succes. Op dit moment worden ze onder andere gebruikt om naar het zwembad te gaan. Een afstand die vroeger met een busje werd afgelegd. Het bijzondere van de fietsen is dat ze vier kettingkasten hebben, zodat iedereen op zijn eigen tempo kan mee fietsen. Omdat de fietsen nogal zwaar zijn, wordt er meestal gebruikgemaakt van de elektrische trapondersteuning.
Op mijn vraag of de fietsen goed wendbaar zijn: ze kunnen in een gewone straat in één keer keren. De richting wordt aangegeven door de bestuurder, die zit links achter. Het sturen gaat met twee hendels, als je de linker naar achteren duwt en de rechter naar voren dan gaat de fiets linksaf. Het is even wennen, maar daarna gaat het vanzelf. De fietsen zijn erg veilig, ze kunnen niet omslaan. De gebruikers dragen geen helm, maar hebben wel een gordel om. De fietsen zijn zo aangepast dat op de rechter achterplaats ook een fietser met een halfzijdige verlamming kan mee fietsen. Op die plaats kunnen de voeten worden vastgezet zodat de fietser mee kan fietsen met zijn goede been. Op dit moment worden de fietsen alleen gebruikt als er linksachter een medewerker van het activiteitencentrum meefietst, maar wellicht wordt dat op den duur anders. 'Veel van onze cliënten wonen in Aves, de woonlocatie boven het activiteitencentrum. Als wij hen hier leren de fietsen goed te gebruiken kunnen zij hem 's avonds en in het weekend ook gebruiken om een ommetje te maken of boodschappen te halen.'

Uit de 'Fietsbel', het fietsblad van de Fietsersbond, regio Den Haag en Zoetermeer.
Tekst: Anneke de Jong.
November 2013

Meer informatie over het activiteitencentrum op gemiva-svg.nl
Meer informatie over 'Quattrocycle' is te vinden op quattrocycle.nl
Meer informatie over de 'Fietsersbond' op: fietsersbond.nl/

Terug naar Startpagina:

Terug naar Verhalen:

Naar Over ons: