ikwilfietsen.nl

Deze website is voor iedereen die graag wil fietsen, maar in het bijzonder voor mensen met beperking.

''Lisette de Heide op haar mooie Tribike''

'De eerste 'Tribike' was 'n miskoop, maar de tweede is een juweeltje!'
door: Roeland van VlietDe eerste fiets van Lisette de Heide was een miskoop. Hij was topzwaar en maar één van de twee achterwielen werd aangedreven. "Ik slingerde ermee over de weg.
Ik moest steeds corrigeren", vertel" de de Goese, die net dertig is geworden. "De bondscoach zei daarom na het wereldkampioenséhap van 2013: "als je volgend jaar weer mee wilt naar het WK, moet je een andere fiets hebben."

Die nieuwe tribike is er gekomen. Het is er eentje geworden van het beste materiaal. Ze had een fiets van de wielerbond KNWU kunnen lenen, maar dankzij een groep geldschieters kon ze een gloednieuwe aanschaffen. De voorkant is van het overbekende merk Specialized en komt uit de Verenigde Staten en de achterkant (de zogenoemde trikit) is van Engelse makelij. Bij Jeremiasse XXL in Goes hebben ze hem geassembleerd.

"Ik ben er ontzettend blij mee", vertelde De Heide, die in haar jeugd linkszijdig verlamd raakte en daar nu nog restverschijnselen van heeft. "Deze fiets is veel lichter en heeft tenminste wel aandrijving op beide wielen. Ik kan nu rechtuit fietsen en ga dus ook harder."

Al in juni kreeg de Bevelandse, kandidaat-olympiër- ze wil er in 2016 in Rio de Janeiro graag bij zijn - de fiets al tot haar beschikking. Daardoor kon ze er uitgebreid mee trainen in de aanloop naar het WK van vorige maand in Amerika. Daarbij reed ze tweemaal in de top vijf, ondanks een ongeluk kort voor het begin van het toernooi. Pas gisteren toonde ze de tribike in Goes aan alle sponsoren. "Nu was ook pas mijn nieuwe outfit klaar", verklaarde De Heide. "Dat is mooier voor het plaatje."

Onder meer de Zeeuwse stichting Fietsers voor Fietsers, waarbij oud-olympiër Patrick Tolhoek in het bestuur zit, is achter de tribikester gaan staan. De stichting hielp al bij de aanschaf van de eerste fiets van De Heide en stak haar nu weer het nodige geld toe.

Vertegenwoordigers van die stichting en van commerciële bedrijven moedigden De Heide gisteren aan om alles op alles te zetten voor het veroveren van een startbewijs voor de paralympische Spelen. Als het aan de tribikester zelf ligt, rijdt ze inderdaad over twee jaar in Rio rond en doet ze daar mee aan de wegwedstrijd en de tijdrit. "Ik weet nog niet precies wat de kwalificatie-eisen zijn. Wel is duidelijk dat ik in 2015 al een nominatie kan verdienen. Daarna zal ik dan nog vormbehoud moeten tonen."

Wat voor De Heide spreekt, is dat ze sinds januari van dit jaar fulltime sportster is. Ze zegde haar baan bij het UWV op. "Ik werkte twintig uur in de week", vertelde ze. "Dat was, samen met het sporten, best vermoeiend. Dan zat ik 's ochtends achter de computer en 's middags op de fiets. Die combinatie werd zwaar. En daarnaast had ik nogal wat stress omdat ik vaak vrij moest vragen. Op een gegeven moment zei mijn baas ook: 'Het lijkt wel of je meer met je sport bezig bent dan met je werk'. Toen heb ik besloten dat het verstandiger was om met werken te stoppen."

Het seizoen van De Heide zit er sinds het WK op. Ze zal de hele winter doortrainen. Ze gaat in de aanloop naar het voorjaar lange duur-trainingen maken, onder meer op de nieuwe tribike. Maar niemand zal haar meer slingerend door Goes zien rijden.


Uit de PZV Zeeland, GOES 27-09-2014
Meer over Lisette op haar website: lisettedeheide.nl

Terug naar Startpagina:

Terug naar Verhalen:

Naar Over ons: