ikwilfietsen.nl

Deze website is voor iedereen die graag wil fietsen, maar in het bijzonder voor mensen met beperking.

'Kabul, Rolstoelaankoppelfiets'.Hoewel mijn leven in het teken staat van het geven van mantelzorg aan m’n echtgenoot Jan, heb ik over afwisseling niet te klagen.
Het begon zo:
Half februari stuurt majoor Edwin Kok ons een mail uit Kabul, waar hij als “strategic planner” werkt voor General William Caldwell, Commanding General van NTM-A. Met acht andere Nederlandse militairen , net als Edwin geplaatst op camp Eggers, bouwen zij Shona ba Shona ( Dari voor schouder aan schouder) met Afghaanse en coalitiepartners aan een zelfstandige politie en krijgsmacht.
Bijna dagelijks tijdens zijn tochtjes over de “Green Zone in het hartje van Kabul komt Edwin een jongeman tegen die door zijn lichamelijke beperking niet lopen kan. Hij ziet hoe Hamed , zittend op een plat karretje waar wielen aan gemaakt zijn, met zijn hand in een slipper over de grond zich voortduwt. Hij maakt een praatje met Hamed, die door het regelmatig contact met de Amerikanen al een aardig mondje Engels spreekt. Edwin is getroffen door het isolement waar een intelligente man als Hamed zich in bevindt, want zijn dagelijks leven bestaat slechts uit omgang met kleine kinderen en met de militairen. Hier moet iets aan gedaan worden en dus vraagt in een mailtje of wij misschien aan een rolstoel met handbike voor Hamed kunnen komen. Hij kent ons uit de tijd dat hij in Macedonië deel uitmaakte van de missie “Task Force Fox en weet dat wij aartsbedelaars zijn.
Maar het gaat anders, als je zonder vlag van de stichting aan het werk gaat. Na een paar beloftes dat ik teruggebeld wordt, blijft het oorverdovend stil en concluderen wij dat het op deze manier niet lukken zal. Gelukkig is er internet en kom ik in contact met Jan van Zelderen van stichting : “Ik wil fietsen”in Den Haag, die zich ten doel stelt om mensen met lichamelijke beperkingen te stimuleren om vooral te blijven fietsen. Hij zal meedenken en groot is onze verrassing als na een paar dagen een mailtje komt, waarin staat dat Johan de Rouw van het bedrijf “ROAM te Ammerzoden een gratis handbike aanbiedt, als wij een rolstoel aan kunnen leveren. Dan zal hij daar een geheel van maken. Hier hoef ik me niet meer voor in te spannen, want een telefoontje van Welzorg Den Bosch doet ons nog meer verbazen. Welzorg biedt een rolstoel aan!! Als Edwin de ( lichaams) maten van Hamed doorstuurt is binnen een paar dagen de handbike een feit en staat hij op maat en “woestijnbestendig” gemaakt , klaar in Ammerzoden.
Met Roelof, onze trouwe chauffeur van Defensie, halen wij de bike op en leveren hem af in Breda, alwaar hij vervoerklaar gemaakt wordt. Op zondag 27 april wordt de rolstoel in Kabul afgeleverd en is hij in het weekend feestelijk overgedragen aan een zeer geëmotioneerde Hamed, onder toeziend oog van heel veel belangstellenden. Edwin schrijft, dat voor menigeen deze dag als hoogtepunt in hun militaire loopbaan in herinnering zal blijven. Hamed kan na enige aanwijzingen al goed met de rolstoel/handbike overweg , kan zijn blikveld verruimen en is een zeer gelukkig mens Ook is de kans op een baan vele malen groter geworden. Wij wensen Hamed het allerbeste toe en hopen op vrede in Afghanistan.


Kabul, maart 2011


Met groet,
Ria Oosterhof


Meer over ROAM
Meer over Welzorg

Meer over hulp in Macedonië

Terug naar Startpagina:

Terug naar Verhalen:

Naar Over ons: