.
.
Deze website is voor iedereen die graag wil fietsen, maar in het bijzonder voor mensen met beperking.

Jessica Langenhoff - Sinner Comfort.

'Mijn cyclobiografie'

    Momenteel staan in onze schuur de volgende voertuigen: Twee tweewielligfietsen, één driewielligfiets, een gewone damesfiets met kinderzitje, een gewone herenfiets, een ouderkindtandem, een kinderfiets met zijwielen en een fietskar. Een hele verzameling met een verhaal.    Mijn levenlang al ben ik motorisch onhandig en heb ik snel pijn. Leren fietsen heeft me de nodige moeite gekost, zonder zijwielen was maar griezelig. Toen ik studeerde wilde een vriendin met me op fietsvakantie en ze leende me haar hybride vakantiefiets om te proberen. Binnen het uur wist ik dat het zo geen fietsvakantie zou worden. Veel te veel pijn in mijn armen. Bij wijze van uitje hebben we samen twee ligfietsen geprobeerd en na een dag was ik in staat om weg te rijden en af te stappen zonder te vallen. Geen pijn en erg veel plezier. Dus de Bowi (jawel, van de vader van Sebastiaan Bowier, de snelheidsrecordhouder) voor een week gehuurd en een heerlijke fietsvakantie gehad. Van het vakantiegeld van mijn eerste baan heb ik twee jaar later een Challenge Twister gekocht en daar heb ik heel veel plezier van. Fietsvakanties in binnen-en buitenland en de laatste tijd steeds meer dagelijkse ritjes. Geen pijn meer in mijn armen en geen zadelpijn.

    Omdat de Twister oud werd, kwam er voor fietsvakanties een Challenge Seiran bij, een machtig mooie fiets. Maar hij is me toch een maatje te groot, ben er nooit helemaal vertrouwd mee geraakt en sinds kort rijdt mijn man er op. Hij heeft daarnaast nog een gewone fiets.

     Ondertussen hebben we een kindje gekregen en zo kwam er een degelijke damesfiets met kinderzitje. Hetzelfde probleem dat mij parten speelde met leren fietsen, speelt weer op nu onze zoon groter wordt. De fiets in balans houden kost me veel kracht en moeite. Hij is nog te jong om naast me mee te fietsen op zijn fiets met zijwielen. De fietskar achter de ligfiets is een oplossing voor plezierritjes in de omgeving maar we moeten voor het stallen steeds alles loshalen. Bovendien word ik erg moe en hij word ongedurig van het stilzitten. Dus hebben we een ouder-kindtandem gekocht. De balans daarop is makkelijker omdat het kind voorop zit en laag. En mijn zoon is de hulpmotor. Voorlopig zijn we daarmee op afstanden tot ca 15 km weer lekker mobiel.

    In het Leidse stadsverkeer heb ik veel moeite met de medeweggebruikers. Het is erg druk in de stad: studenten, scholieren, forensen. De fietspaden zijn niet berekend op grote aantallen. Bochten zijn vaak smal en soms sta je twee keer te wachten voor je door het stoplicht kan. Ondertussen weet ik waar mijn motorische problemen vandaan komen. Ik heb het triple x syndroom, een extra x chromosoom in mijn cellen. Dat geeft allerlei kleine ongemakken waaronder de problemen met mijn motoriek en de spierpijn. Toen kwam er een kans in de vorm van een nauwelijks gebruikte Sinner Comfort. Het is een verademing om daarmee door de drukte te gaan.


    Voor elke levensfase passend vervoer. Twintig jaar rechtop tweewieler, twintig jaar tweewielligger, vanaf nu twintig jaar driewielligger? En dan rond mijn zestigste een hulpmotortje eronder… Dan kan ik tot aan m'n tachtigste vooruit en daarna zien we wel weer verder.

Leiderdorp, oktober 2013

Terug naar Startpagina:

Terug naar Verhalen:

Naar Over ons: