ikwilfietsen.nl

Deze website is voor iedereen die graag wil fietsen, maar in het bijzonder voor mensen met beperking.

'Erdmann, Tandem'.


Ligfietstandem

Op een beurs voor Spezialräder te Germersheim kwam ik in contact met deze mensen.
Mevrouw Erdmann heeft een handicap, t.w. het rechterbeen is als gevolg van polio klein gebleven vanaf de bil tot aan de voet. Het been is korter en heeft aanzienlijk minder kracht.
Ze fietste wel op een driewieler maar wilde eigenlijk ook graag samen met haar man fietsen.Een tandem zou daarvoor een uitkomst kunnen bieden.Na enkele proefritten, zowel in Duitsland op voornoemde beurs als later op een beurs in Nederland besloten zij door mij een tandem te laten bouwen.Het werd een 'Double Dutch' tandem met daarop een aanpassing.
Het betreft een z.g. vrijloop op het achterste cranckstel.Dat houdt in dat de achterste rijder, de 'stoker', de trapbeweging kan stoppen als dat even niet meer gaat terwijl de voorste rijder, de 'captain' gewoon door blijft trappen en de fiets dus in beweging blijft.Op het moment dat de achterste zich weer goed genoeg en dus in staat voelt volledig mee te doen neemt ze de beweging op en gaat het weer volle kracht vooruit.Inmiddels rijden zij de tandem al twee jaar en nemen de fiets op vakantie (bovenop de auto) mee om daarmee hun tochtjes te maken.Op bijgaande foto is te zien hoe zij zich met veel plezier door het landschap bewegen van een landgoed ergens in Noord-Duitsland.

Mevr. Erdmann te Bad Kreutznach (DL)
Voor meer informatie over de fabrikant.

Terug naar Startpagina:

Terug naar Verhalen:

Naar Over ons: